0

П ърва титла за Испания в един от най-важните й спортни дни в историята донесе Карлос Алкарас, след като 3 часа и половина преди финала на европейско по футбол между сънародниците си и Англия спечели за втори път „Уимбълдън”.

В римейк на миналогодишния им мач за титлата на „Ол Ингланд Клъб” 21-годишният феномен от Ел Палмар вдигна 4-тата си титла от Големия шлем, която му е втора поред след тази от „Ролан Гарос” миналия месец, отнасяйки с 3:0 (6:2, 6:2, 7:6) 16 години по-големия от него Новак Джокович.

Така младокът изравни резултата в преките сблъсъци с именития си съперник на 3:3 и му попречи да стане най-възрастният шампион на свещената лондонска трева и да изравни по трофеи на нея величието Роджър Федерер (Швейц), който има 8. Освен това Алкарас спря устрема на Джокович към 25-и триумф за Големия шлем. Разликата между двамата по отличия в най-престижните турнири е 20.

Финалът ще се запомни и с бляскавото присъствие на принцесата на Уелс Катрин, за която това беше втора публична изява за годината след тържествата за рождения ден на крал Чарлз III миналия месец. Както е известно, 42-годишната шармантна брюнетка от Рединг, популярна преди брака си с престолонаследника принц Уилям като Кейт Мидълтън, обяви през март, че е болна от рак. Въпреки тежката диагноза, Нейно Височество изглеждаше перфектно, събирайки погледите с лилавата си рокля и безукорното поведение на дъщеря си Шарлот на корт №1 на „Ол Ингланд Клъб”, за чийто патрон бе обявена от покойната кралица Елизабет II. Принцесата връчи и купата на Алкарас.