0

Тодор ШАБАНСКИ

Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд в скока на височина, който бе притежание на българката Стефка Костадинова в продължение на близо 37 години. Резултатът на украинката обаче остава някак обгърнат в мистерия и все още поражда много въпроси, които чакат своите отговори… 

Постижението 210 см дойде изневиделица, тъй като Магучих изведнъж и много неочаквано подобри летните си резултати с близо 10 см и след това не потвърди в нито един старт подобен потенциал. Състезанията за тази година приключиха с последните два големи турнира за сезона, в които украинката победи с „невзрачните“ 196 см в Цюрих и със 197 см и на финала на Диамантената лига в Брюксел, като и в двата случая направи по три неуспешни опита на 201 см.

Специалистите се питат как е възможно цял сезон да скачаш около 2-та метра и само в един турнир да „избухнеш“ с феноменален световен рекорд 210 см, чакан почти четири десетилетия, а след това до края на годината отново да „слезеш“ на двата метра. Това в атлетиката не е много характерно и засега е трудно обяснимо, като анализатори и статистици търсят отговор на тази „10-сантиметрова мистерия“.

Оставяме настрана теориите на конспирациите, които заляха социалните мрежи. Темата със световния ред и „правилния мейнстрийм“ е твърде чувствителна не само за българите, а за хората по цял свят. Твърде спорна напоследък стана и темата за „трансджендърството“ и участието на мъже в стартовете на жени. Породиха се съмнения дали за украинката не е имало „зелен коридор“ и дали всичко около допинг контрола на този турнир е било наред. И още – коректно ли са измервани височините при вдигането на летвата по време на състезанието в Париж. 

Всичко това може да мине в раздел „конспирации“, но извън тях има няколко сериозни неща, които все още будят недоумение около новия световен рекорд и правят „мистериозни“ тези 210 см.
На първо място – рекордът все още не е признат от Световната лекоатлетическа асоциация. В официалния сайт на World Athletics постижението на Магучих стои вече трети месец със звездичка отпред и пояснението, че чака ратификация.

Нещо повече - там най-отгоре продължава да е рекордът на Стефка Костадинова от 209 см. Това не е единичен случай и понякога признаването на даден резултат отнема повече време. Странното в случая е, че на същия турнир в Париж кенийката Файт Кипйегон чупи световния рекорд на 1500 м с 3:49,04 минути и постижението отдавна бе признато от Световната лекоатлетическа асоциация.

Кое поражда забавянето при ратификацията и защо вече три месеца това не се случва, а Стефка продължава да стои в световните рекорди със своите 209 см редом до обявения със звездичка резултат на Магучих?

Наред с това, преодоляването на тези чакани почти 40 години 210 см не е излъчено директно по телевизията, въпреки прякото предаване на турнира в Париж. Уникален гаф на режисьори и тв продуценти или планирано затъмнение… Като дългогодишен лекоатлетически тв коментатор просто не мога да повярвам, че някой ще „пропусне“ да излъчи на живо опит за световен рекорд, още повече на 210 см при жените. А и това не е хвърляне на уред, където не знаеш кога какъв метраж ще се постигне. В скока на височина предварително е ясно и видно за всички каква височина се атакува и дали при успех това ще бъде феноменално постижение. Да не говорим, че винаги при световен рекорд по телевизиите след това се излъчва на живо и повторното замерване от съдиите с близък план на метричния уред, който потвърждава височината на летвата… 

Ярослава Магучих

 Ярослава Магучих
Gettyimages.com

Освен това, рекордът на Стефка Костадинова бе подложен напоследък на безпрецедентен натиск. Десетилетия наред тези 209 см „бодяха очите“ на редица функционери и босове на световната атлетика и те настояваха за анулиране постижението на българката. Техните мотиви бяха, че подобни резултати били постигнати много отдавна, в други времена, че такива рекорди щели да останат вечни, което спъвало развитието и задушавало интереса към атлетиката. Сега обаче „загрижените за бъдещето на спорта“ мълчат и не обясняват къде отидоха техните опасения и прогнози за вечния и недостижим рекорд на българката…  

Тук следва да отбележим, че Стефка Костадинова поздрави на мига Ярослава, след като украинката й отне рекорда. Нещо повече - месец по-рано българката я целуна за късмет като й пожела олимпийско злато с рекорд докато й връчваше медала за европейската титла в Рим.  

 Сега всички се питат по отношение на Магучих: възможен ли е подобен необясним моментен „космически взрив“ във формата на един състезател и защо той не бе потвърден със сходни резултати до края на сезона.
А за да предоставя безпристрастна информация и всеки сам да си направи изводите, се порових в статистиките и сравних стотици данни в развитието и спортните кариери на Стефка Костадинова и Ярослава Магучих. За това помогна и съвпадението, че и двете поставиха световен рекорд когато са на 22 години. 

Какво говорят фактите вижте в днешния брой на в. „Мач Телеграф“