0

Д оцент Петър Зографов беше избран за председател на Асоциацията за университетски спорт „Академик“. За него гласуваха единодушно всички делегати на отчетно-изборното събрание. Той поема поста от доцент Златко Джуров, който ръководи организацията в продължение на 12 години. Функцията на генерален секретар ще изпълнява Никола Динев. 

Зографов е преподавател по ски в НСА „Васил Левски“. Участник в четири Олимпийски игри, в две от тях като състезател – Албервил 1992 и Лилехамер 1994. Многократен шампион на България по ски-бягане. Участва в 22 студентски универсиади като състезател, треньор и ръководител. Петър Зографов е консултант на Олимпийския комитет на Сърбия, член на FIS и технически делегат, както и член на международната федерация за университетски спорт FISU.

Новоизбраното ръководство и управителния съвет си поставя за цел в най-близко бъдеще, да се регламентира участието на всички университети на територията на България в организацията. Увеличение на масовостта на спортуващите студенти и повдигането на високото спортно майсторство, също са сред приоритетите. 

Първото голямо събитие, което предстои на новото ръководство е Националната зимна Универсиада. Тя ще се проведе в Пампорово от 18 до 21 март, с участието на над 500 студенти от почти всички висши учебни заведения в страната.