0

Най-добрият български алпиец Алберт Попов има големи очаквания за предстоящия сезон.

Попов стартира новата кампания с десето място за Световната купа в коронната си дисциплина слалом в Гургъл (Австрия) на 18 ноември, но не крие амбициите си за още по-добри класирания, след като в края на февруари завърши трети в слалома в Палисейдс Тахо и записа първо класиране на подиума в кариерата си за Световната купа. 

"Винаги си поставям сериозни цели. Очакванията ми са големи. След третото място през миналия сезон се целя още по-високо. Направих страхотна подготовка, напреднах в технически аспект и със ските. В добра форма съм. В първия старт останах само на 50 стотни от място но подиума, въпреки че не направих оптимални две спускания. Не се представих перфектно, но бях десети. Това показва, че когато всичко се напасне, резултатите ще дойдат. Надявам се през този сезон на повече класирания в топ 3, а не само едно", заяви Попов, който се включи в пресконференцията на федерацията за новия сезон.

Алберт Попов е амбициран особено за стартовете от Световната купа в Банско и най-вече слалома на 11 февруари 2024 година. Ден по-рано пиринският курорт ще бъде домакин и на гигантски слалом.

"Невероятно е, че ще имаме две състезания от Световната купа в България. Искам да зарадвам всички българи с добро каране и предно класиране", каза още Попов.

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков не скри, че чака с най-голямо нетърпение през предстоящия сезон стартовете от Световната купа в дисциплината паралелен слалом в Пампорово на 20 и 21 януари.

"Направих добра подготовка, въпреки че започнахме трудно заради липсата на сняг в Европа. Но последният лагер мина много добре - за две седмици на сняг свършихме доста работа.

Изключително съм щастлив, че ще мога отново да карам пред родна публика и то в специален край за мен. Роден съм в Чепеларе и съм израснал на пистите в Пампорово. Надявам се, че ще успея да зарадвам всички българи с достойни класирания", коментира Янков, носител на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини за сезон 2015/2016 и на малкия Кристален глобус в паралелния гигантски слалом за 2016/2017.

"Опитвам се да не си поставям очаквания, за да не ми тежи допълнително. Най-големите си успехи съм ги постигал, когато не съм имал никакви очаквания. Искам да бъда в топ форма за състезанията в България", допълни той. 

Янков завърши четвърти в последното си състезание на родна земя от Световната купа в паралелния слалом в Банско на 22 януари тази година.

33-годишният българин има три победи за Световната купа, една от които е на родна земя в Банско на 3 февруари 2017 година, когато печели паралелен гигантски слалом. Два дни по-късно той завършва втори в друго състезание в дисциплината в пиринския курорт.

Новият сезон за Големия кристален глобус в паралелните дисциплини на сноуборда стартира в Кареца (Италия) на 14 декември с паралелен гигантски слалом.

Състезателят ни по ски скок Владимир Зографски също не крие амбициите си за силно представяне през сезон 2023/2024.

30-годишният Зографски направи отлична подготовка и през октомври стана първият българин, който печели лятната верига Гран при по ски-скок.

Той започна кампанията за Световната купа на голямата шанца в Рука (Финландия) на 25 и 26 ноември с 30-о място след дисквалифиация във втория скок и със 17-а позиция във второто състезание.

"Направих добра подготовка. Чувствам се силен и на добро ниво. Скоковете ми вървят. Целите за Световната купа са високи, особено след летния сезон, който имах със спечелването на лятната верига. Със сигурност ще гоня класирания сред първите 5 и ще се стремя да подобрявам рекордите на България в ски скока", коментира Зографски.

Сезонът за Световната купа продължава през идния уикенд в Лилехамер (Норвегия).