0

И талианката Лиза Витоци спечели последния спринт на 7,5 километра за жени за сезона от Световната купа по биатлон в канадския зимен център Канмор. Лидерката в генералното класиране Ингрид Тандреволд взе малкия кристален глобус в дисциплината, въпреки че завърши 17-а.

Норвежката, която допусна две грешки в стрелбата, остава начело в генералното класиране, но има само 7 точки пред Витоци преди преследването в събота и масовия старт в неделя.

Витоци измина трасето за 19:38,2 минути и финишира пред французойката Лу Жанмоно на 5,5 секунди и пред Лена Хеки-Грос (Швейцария) на 8,6 секунди, след като трите уцелиха всичките 10 мишени. За италианката това е четвърти успех за сезона и първи в тази дисциплина от Оберхоф 2019.

Четири българки участваха в надпреварата, а с най-предно класиране е Валентина Димитрова, която се нареди 62-ра с една пропусната мишена и изоставане от 3:05,2 минути. Лора Христова е 77-а със 7 от 10 на рубежа и на 3:23,9 минути, Мария Здравкова финишира 86-а с три грешки и пасив от 3:48,3 минути, а Даниела Кадева не завърши.

Ингрид Тандреволд води в генералното класиране за Световната купа два старта преди края на сезона с 988 точки. Тя има 7 поведе от Витоци, а трета е Жюстин Бреза-Буше (Франция) с 915 точки. Валентина Димитрова е 59-а с 54 точки, Лора Христова - 72-а с 24.

Спринтът за мъже е в петък в канадския зимен център, а лидерът за Световната купа Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) се стреми към общо пети трофей в кариерата си. 

Източник БТА