0

Б ожидар Андреев завърши на четвърто място в кат. 73 кг на световното първенство по вдигане на тежести в Богота (Кол) с двубой от 338 кг (154 в изхвърлянето и 184 в изтласкването). Българинът взе сребро в изхвърлянето, но остана в подножието на подиума в двубоя. 

Андреев започна състезанието със 150 кг, след това добави още 4 кг на щангата, които вдигна от третия си опит. Това му бе достатъчно за среброто в движението, а пред него с 1 кг повече се нареди само Ризки Юнянсях от Индонезия.

Впоследствие българинът започна с успешен опит на 180 кг в изтласкването. Той вдигна и 184 във втория си опит, но не успя да се справи със 190 в третия и остана на седмо място в класирането в това движение.

В двубоя българинът събра 338 кг, което му стигна за четвъртото място.  Шампион с 352 кг стана състезавалият се в Б група Рахмат Абдулах от Индонезия, пред своя сънародник Ризки Юнянсях с 347, а бронзът с 343 кг заслужи казахът Алексай Буркин с 343 кг, който също вдига в група Б.

По-рано тази година Андреев взе бронз в кат. 81 кг на европейското първенство в Тирана. 

Андреев постигна най-доброто класиране за щангистите на световното до момента. Преди него най-добрият резултат бе шестото място на Ангел Русев в кат. 55 кг. Следващият представител на България е световният шампион Карлос Насар, който е голямата надежда за златото и в Богота. 18-годишният щангист е с най-висока заявка в кат. 89 кг.