0

Б ългарският лекоатлет Христо Илиев се класира за финала на 100 м на европейското първенство за младежи и девойки в Йерусалим, Израел!

18-годишния спринтьор от сливенската школа завърши трети в полуфиналната си серия, което директно го прати в борбата за отличията. Илиев, който се готви при треньорката Валя Демирева, свали още една стотна от личния си рекорд, постигнат в сериите в сутрешната сесия. Сега той спря хронометрите на 10,38 секунди.

По-бързи от него в полуфиналната му серия бяха победителят Исак Нюз от Швеция с 10,27 сек. и британецът Сийн Аниагу с личен рекорд от 10,30 сек.

Финалът на дисциплината е утре вечер от 20.10 часа.

Най-малката в българския отбор – 15-годишната пловдивчанка Радина Величкова, също бяга в полуфиналите на 100 м при девойките. Тя обаче остана седма с резултат от 11,82 сек., а победителката Риджис от Англия постигна 11,36 сек. 

Дори да бе повторила постижението си от подборните серии (11,63), Радина нямаше да може да намеря място сред финалистките. Тя ще участва и в скока на дължина в Йерусалим, от който преди 2 седмици донесе бронз на България от Европейския младежки олимпийски фестивал.

Така от първия ден на европейското до 20 г. България класира двама атлети за финалите, след като сутринта Божидар Саръбоюков си осигури участие сред 12-те най-добри само с един опит.

Останалите българи днес: Радостин Миленов бяга в сериите на 110 метра с препятствия и за първи път постигна резултат под 14 секунди - 13,95 сек. Петя Бозукова участва в квалификациите на троен скок, но отпадна с резултат 12,41 метра. Симеон Касълс достигна до 51,33 метра в квалификациите на диск, което не бе достатъчно за класиране на финал.