0

Б ожидар Андреев донесе първи медал на България от Световното първенство по вдигане на тежести в столицата на Саудитска Арабия Рияд! Това се случи при изтласкването в категория до 81 килограма, където той постигна 195 килограма и това му донесе сребърен медал.

Българинът записа общ двубой от 349 килограма. Той се справи със 154 килограма в изхвърлянето, а в изтласкването постигна 195 килограма. Така Андреев завърши на четвърто място в категория до 81 килограма при мъжете на световното първенство по вдигане на тежести в Рияд, Саудитска Арабия.

Шампион в категорията стана италианецът Оскар Рейес Мартинес с двубой от 356 килограма. Мартинес постигна 163 килограма в изхвърлянето и 193 в изтласкването.

В изхвърлянето Андреев стартира със 154 килограма, които вдигна без проблем. След това българският тежкоатлет пробва 158 килограма и макар да вдигна щангата над главата си, след преразглеждането съдиите не признаха опита му. При третото си излизане на подиума, вече на 159 килограма, Андреев изобщо не бе близо до успеха.

След разочароващото шесто място в първото движение в българския щаб взеха решение да рискуват максимално и Андреев тръгна с начална тежест в изтласкването от 190 килограма. Тази авантюра се оказа напълно оправдана и още при първия си опит той вдигна 190 килограма. Последва вдигане на 195 килограма, което, както и в изтласкването, не бе признато от съдийския апарат след преразглеждане. Българинът обаче отново пробва на 195 килограма при последния си опит и този път бе напълно безкомпромисен.