0

Б ългарската роза в световния шахмат Нургюл Салимова започва днес полуфиналната битка на Световната купа за жени в Баку срещу трикратната световна шампионка Ана Музичук от Украйна. 

Днес е първата партия по класически шахмат между двете, а началният час е 14 часа и ще може да се следи на живо в сайта на Международната федерация (ФИДЕ). 

20-годишната Салимова ще има черните фигури срещу 33-годишната украинка, която в девическите си години се е състезавала и за Словения. Музичук е световна шампионка на блиц (2014 и 2016 г.) и на бърз шах (2016 г.), а в класическата му версия е вицешампионка на света от 2017 г. Тя има и 3 европейски титли при жените, но отново на блиц и в бързия шах. През годините е заемала второ и трето място в световната ранглиста, но сега се намира на 11-а позиция. Двете с Нургюл не са се срещали до момента.

Втората партия от полуфиналния им мач, в който българката ще има белите фигури, е утре.

В другия полуфинал една срещу друга ще се изправят Тан Чжунъи (Китай) и Александра Горячкина (Русия).

Родената в село Крепча, Търговищко Нургюл става европейска шампионка за момичета още ненавършила 8 години и световна шампионка до 12 години от първенството в Порто Карас през 2015 г. През 2019 г., когато покрива гросмайсторска норма при жените, оглавява световната ранглиста за девойки под 16 години. В момента Салимова е 47-а в ранкинга на ФИДЕ при жените и 5-а при девойките.

Името й Нургюл на турски е съчетание от „светлина” и „роза”.

“Когато дойдох тук, нямах такива очаквания“, призна в интервю за официалната страница на ФИДЕ Салимова след класирането си за полуфиналите. Относно следващата си опонентка, тя сподели, че добре познава и Ана Музичук, и загубилата от нея германка Елизабет Пец, с които е съотборничка в немската Бундеслига по шахмат.