0

Б ългарският национал Айк Мнацаканян се класира на полуфинал в категория до 82 кг от европейското първенство по борба в Букурещ, а Кирил Милов и Абу-Муслим Амаев чакат класиране на репешажи след последните квалификационни битки в класическия стил.
Мнацаканян започна на 82 кг срещу представителя на домакините Василе Койоч и го победи трудно – при равни точки и по критерий. 

На осминафиналите българският олимпиец срещна молдовеца Александру Соловей, като продължи напред с победа 6:5.

На четвъртфиналите Мнацаканян надви Адам Гардзиола (Полша) с 8:3, а в решаващата схватка ще се изправи срещу Алперен Бербер (Турция).

Като един от най-високопоставените борци в световната ранглиста на 97 кг, Милов започна турнира директно на осминафиналите. Там той срещна бронзовия медалист от Токио 2020 Тадеуш Михалик (Полша) и го преодоля с техническо превъзходство.

На четвъртфиналите българинът падна с 0:4 от състезателя с неутрален статут Магомед Муртазалиев. Милов се надява руснакът да го изтегли на репешаж за бронз с победа на полуфиналите.

Амаев бе изключително резултатен в новата си категория до 67 кг. Той записа цели 16 технически точки на старта срещу Шон Надоргин (Израел), а на осминафиналите българският национал отвя с 9:0 бронзовия медалист от световното първенство през 2021 Криступас Шлейва (Литва). 

Отличната серия на Амаев в Букурещ спря на четвъртфиналите. Българският национал допусна пет точки на старта срещу световния вицешампион Хасрат Джафаров, който в крайна сметка спечели с 13:4. 

Недялко Петров и Дейвид Димитров отпаднаха от турнира по класическа борба, но тази вечер други двама български национали ще получат първи шанс за медали. 

На 63 кг Едмонд Назарян ще се изправи срещу Стефан Клеман (Франция), а Стефан Григоров ще срещне Манвел Хачатарян (Армения) за трето място на 55 кг.

Източник: БТА