0

К валификантът Иржи Весели (Чехия) поднесе голямата изненада на четвъртфиналите на турнира по тенис в Дубай с награден фонд 2,95 милиона долара, след като елиминира петкратния шампион Новак Джокович (Сърбия) с 6:4, 7:6(4).

28-годишният левичар Весели, 123-и в световната ранглиста в момента, триумфира след почти два часа игра, а поражението означава, че Джокович губи и първото място в световната ранглиста и от понеделник той ще бъде изпреварен от руснака Даниил Медведев, който на 28 февруари ще стане 27-ият тенисист, достигнал до номер 1 в света.

Сърбинът е на върха на класацията за рекордните 361 седмици, а последната му серия, която приключва в неделя, е от 86 седмици.

"Страхотно е за тениса, че ще имаме нов номер 1. Новак е толкова велик шампион, бил е водач в ранглистата в 361 седмици, но тенисът се нуждае от ново лице на върха. Новата генерация настъпва и мисля, че това е чудесно", коментира след двубоя Весели.

34-годишният белградчанин участва в първото си състезание от Тура на АТП за сезона, след като пропусна Откритото първенство на Австралия след отказана виза заради КОВИД-19.

Той беше далеч от най-добрите си дни и допусна доста грешки. Весели стартира двубоя с пробив, който съперникът му върна за 2:2, но чехът отново реализира брейк в седмия гейм и задържа предимството си до края на първия сет.

Във втората част левичарят отново проби за 4:3, а при 5:4 сервираше за победата, но не успя. В последвалия тайбрек чехът направи ключов мини-пробив за 5:4 точки, след което взе и двете си подавания, а с това и мача. 

Така чехът, бивш номер 35 в света, постигна втора победа в две срещи срещу Джокович и достигна до първи полуфинал в турнира на АТП от началото на февруари 2020 година в Пуне (Индия), където спечели втората титла в кариерата си.

"Чувството е невероятно. Не смятах, че имам шанс срещу Новак. Той е един от най-великите за всички времена. След последните ми 12 месеца тази победа е нещо невероятно. Много емоции бушуват в мен в момента. Трудно е да се опише всичко. Просто това е изключително", каза Весели.