0

Ч етирима български състезатели по спортна гимнастика ще се борят за втора олимпийска квота. Виза за Игрите във френската столица от световните купи догодина ще се опитат да спечелят Еди Пенев, Божидар Златанов, Йордан Александров и Димитър Димитров, това съобщи старши-треньорът на мъжкия ни национален отбор Милко Танкушев, след като събра част от момчетата на първи лагер за новия сезон.

България вече има спечелена една квота за Игрите в Париж в този спорт. Извоюва я Кевин Пенев, който се класира на 8-мо място във финала на прескок на световното първенство в Антверпен (Белгия).

„Ние сме от малкото спортове, които имат квота за Игрите в Париж. Това ни дава друго самочувствие, дава стимул за работа на момчетата и ни дава някакво спокойствие по отношение на финансирането. Аз силно вярвам, че ще вземем още една квота от световните купи догодина. С ръководството на федерация сме се договорили, ако има нормално финансиране да участваме с четири човека на тези четири световни купи. Имаме точно три месеца и половина до първото състезание. Това е причината да събера на лагер част от момчетата. Това са Димитър Димитров, Божидар Златанов, Теодор Трифонов и Даниел Трифонов. Братята Еди и Кевин Пеневи и Йордан Александров ще пристигнат в България и ще се присъединят към отбора между 10 и 15 януари“, разясни Милко Танкушев.

Наставникът допълни, че на Теодор Трифонов и на Даниел Трифонов ще разчита за участие в европейското първенство и в световните чаландж купи.

„Към Теодор Трифонов има очаквания, защото имаме европейско първенство, имаме и чаландж купи. Ако не го ползвам в състезанията, от които се печелят квоти, ще го ползвам за тези купи, които са във Варна, в Осиек, в Копер, в Мерсин. Целта е и да направим и един хубав отбор за европейския шампионат“, обясни Такушев и уточни че съчетанията на състезателите ни ще бъдат усложнени.

„Ще има промяна в съчетанията. Те трябва хем да се усложнят, хем да се изчистят, но ще трябва и да търсим сигурност, защото с тези начални оценки ще им е много трудно да се преборят с конкуренцията и те го знаят“.