0

Е дин от оснoвателите и най-активните деятели на планинското бягане в България Димитър Кисьов бе награден с плакет за принос към развитието на олимпийски спорт номер едно у нас от Европейската атлетика.

Плакетът му бе връчен лично от президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов в София в присъствието на журналисти и атлети, както и синът на Димитър – Костадин, който продължава делото му в организация на състезания по планински бягания.

Само преди няколко дни (на 20 юни 2003-a) Димитър навърши 70 години.

При връчването на плакета Добромир Карамаринов припомни заслугите на Кисьов: „Той посвети голяма част от времето си в последните 15 години в организацията на планинските бягания в България и благодарение на него в страна ни се проведоха няколко значими световни форума в тази популярна по света дисциплина, която вече е неотделима част от семейството на леката атлетика. През 2007-а година Кисьов инициира провеждането на първия балкански шампионат по планинско бягане, което стана традиционно първенство в календара на АБАФ.

Първото такова издание се състоя в Сапарева баня през 2008-а и само след две години през 2010-а, на същото място бе и европейското първенство по планинско бягане. В България последваха домакинства на Европейско първенство по планинско бягане през 2013-а в Боровец, Световна младежка купа през 2015-а в Смолян и Световно първенство по планинско бягане през 2016-а в Сапарева баня, и навсякъде мениджър на трасетата с безценен принос за организацията бе Димитър Кисьов, с което той заслужи този благодарствен плакет многократно.“

Димитър Кисьов преминава през атлетиката като атлет, треньор, президент на клуб, организатор на състезания на шосе, крос-кънтри и планински бягания. Известен е и като човек с актуално мнение по всякакви въпроси, касаещи обществото и политиката, и често може да бъде забелязан по протести, където открито изразява позициите си.