0

Д ейв Райдинг танцува през снега на Кицбюел, неговият треньор не можеше да повярва: британец спечели за пръв път състезание в 55-годишната история на Световната купа по ски алпийски дисциплини.

От години Райдинг е най-добрият британски скиор, а на 35-годишна възраст техничарят триумфира за пръв път в кариерата си – и то не къде да е, а на "свещената планина" на ски нацията Австрия.

Райдинг спечели слалома на „Ганслернханг“ в Кицбюел пред двамата норвежци Лукас Браатен и Хенрик Кристоферсен.

Това беше първата победа за Великобритания в Световната купа от създаването й през 1967 .

Трудните условия затрудниха някои фаворити, във втората част от състезанието не завършиха 11 от общо 30 скиори, Най-добрият български алпиец Алберт Попов не успя да завърши в първия манш в Кицбюел.

Райдинг финишира на шеста позиция в първата част от слалома след преминаване на трасето за 51.40 секунди, но се представи изключително силно във втория манш, когато завърши за 49.86 секунди.

„Това беше дълго и лудо пътуване“, каза Райдинг, който идва от северния английски град Чорли и който беше втори след Хиршер в Кицбюел преди пет години.

Досега имаше само осем британски подиума в историята, четири от които могат да бъдат приписани на Райдинг.

Със своя смел стил той трогна до сълзи бившия си конкурент Феликс Нойройтер. „Имам влага в очите си“, каза Феликс, сега тв експерт по германския първи канал ARD. „Това е велико и емоционално!“

Треньорът на Райдинг Джай Гейер се хвърли в снега и изхлипа: „Той го направи! Не мога да повярвам!“

Имаше премия от 100 000 евро и трофея със златната дива коза за историческия триумф, но Райдинг имаше проблем: къде да празнува? „Кръчмите затварят рано“, каза той с оглед на полицейския час заради коронавируса в 22 часа.