0

Д ебютното състезание във Формула 1 в Маями е под въпрос малко повече от три седмици преди провеждането му. Жители на местния квартал Маями Гардънс се опитват да спрат старта. Те са завели дело, че състезанието ще предизвика „непоносим“ шум. 

В иска се казва, че Гран при на Маями ще „причини сериозни смущения и физически увреждания на жителите на Маями Гардънс“. Твърди се, че събитието ще даде шум до 97 децибела в жилищата в радиус от 4 м от стадион „Хард Рок“, където ще се проведе състезанието. 

Това не е първи опит за спиране на състезанието, а адвокатите смятат, че съдът не трябва да го спира, докато местните власти не решат дали да му издадат специално разрешение. 

„Редица съдии преди мен са устояли на изкушението да се впуснат в нещо, за което все още няма решение. Дали не трябва да изчакам градските власти да издадат специално разрешение? Ние сме в това състояние на безтегловност преди издаването на такова разрешение. Това е много неудобна ситуация за съда“, каза съдията от окръжния съд в Маями Алън Файн. 

Той все пак уточни, че ще вземе решение най-рано на 18 април. Състезанието в Маями ще се проведе на 8 май.