0

Д вукратният победител в нашия "София Оупън" - италианецът Яник Синер, и руснакът Даниил Медведев ще се срещнат в мач за титлата на тенис турнира в Маями от сериите "Мастърс 1000" с награден фонд от 8,8 милиона долара.

Синер, който е под номер 11 в световната ранглиста на АТП, се наложи над световния номер 1 и миналогодишен победител Карлос Алкарас с 6:7 (4), 6:4, 6:2. 

След това поражение Алкарас ще загуби лидерската си позиция в световния тенис, като №1 от понеделник отново ще стане Новак Джокович, който ще бъде с 380 точки пред него.

Изумителният мач във влажната нощ продължи 3 часа и една минута, той остави без дъх и зрители като словенската баскетболна звезда Лука Дончич, и тенисиста от САЩ Джон Иснер, написал в Туитър по време на мача между двамата младоци: „Да, мисля, че тенисът е в добри ръце“.

Първият сет може би показа най-добрия тенис от началото на годината. Италианецът спечели и невероятно разиграване от 24 удара, благодарение на минаващ удар от деми воле. 

Той повече и с пробив за 4:2, но 19-годишният Алкарас върна пробива и дори имаше сетбол при 6:5. В крайна сметка испанецът спечели първата част след по-хладнокръвна игра в тайбрека.

Във втория сет Яник Синер започна много по-убедително и направи пробив още в началото, а след това повтори, след като Алкарас направи рибрейк. 

Испанецът контузи пръст на лявата си ръка при подхлъзване и поиска пауза от около 5 минути. 

След това той очевидно имаше мускулен проблем на крака. Синер се възползва от по-слабата подвижност на съперника си, за да доминира до края на оспорвания мач, продължил 3 часа.

Така Синер, който бе финалист в турнира през 2021 година, ще се изправи в сблъсък за титлата срещу руснака Даниил Медведев.

За Медведев това е пети пореден финал, но и първи в Маями. Той се наложи над сънародника си Карен Хачанов със 7:6 (5), 3:6, 6:3. Той ще се бори за четвърта титла през 2023 година.

"Мисля, че играх шест поредни финала през 2019 година, така че имам още какво да подобрявам", каза с усмивка Медведев след успеха. 

27-годишният руснак спечели титлите в Ротердам, Доха и Дубай през февруари. Той има 23 победи в последните си 24 мача, като отстъпи единствено пред Карлос Алкарас на финала в Индиън Уелс.

"Във втория сет не играх добре и той спечели. Той обаче игра зле в третия сет. Щастлив съм, че продължавам напред. Беше много труден мач", призна Медведев.