0

К олоездач шокира с допинг и рекет с проститутки

Французинът Кристоф Басон скандализира с откровено интервю за германския в. „Зюддойче Цайтунг“, в което припомни за най-мрачната епоха в колоезденето, с масовата употреба на кръвен допинг ЕРО, начело с опозорения 7-кратен шампион в Тур дьо Франс Ланс Армстронг.

В разгара на сегашната Обиколка на Франция Басон, който в края на 90-те години караше за скандалния отбор на „Фестина“, прочул се с допинг аферата със същото име, разкри как шефовете му са го рекетирали, за да склони да се допингира. 

Той обаче единствен – не само във „Фестина“, устоял на изкушенията и натиска, който включвал 10-кратно по-висока заплата, ако „зарежда оръдието“ (жаргонен израз в колоездачната колона за допингиране с ЕРО). 

Според Басон на него са били предложени 2 договора от отбора му по време на преговори. Първият ако е чист от допинг, а вторият – ако се допингира, като вторият му осигурява 10-кратно по-висока заплата. Те дори ми предложиха 40 000 евро на месец, ако се допингирах с EPO, 10 пъти повече от това, което печелех, но не успяха,“ спомня си той.

„Прекарах години, без да говоря с никого в колоната, дори и с тези, които бяха мои съотборници“, продължи Басон.

За да го притиснат, шефовете му дори пробвали да го вкарат в изневяра, като водели проститутки в хотела на отбора.

"Вкарваха жени в хотела, за да изневеря на жена ми. Опитваха се да ме накарат да правя забранени неща, но никога не се отказах. Опитаха се да ме обвинят, но не успяха да ме хванат." Най-лошото е, че според него нещата в колоезденето продължават по същия начин, но доста по-прикрито.

"Всеки все още живее в голяма лъжа. В днешно време медицинската помощ е много по-всеобхватна, такава, че можете да карате почти на същото ниво както хората с допинг“, разкрива той.

“Но тази медицинска помощ ме плаши едва ли не повече от допинга", каза Басон в интервюто си за sueddeutsche.dе.

„Между малка терапевтична доза EPO или 20 до 30 таблетки на ден на  Тур дьо Франс, помислете за момент кое от тях е по-опасно. Колоезденето би спечелило огромно доверие, ако състезателите кажат точно какво вкарват в телата си всеки ден и по кое време.“

По думите му натискът върху колоездачите е и психологически, затова днес той почти не вижда днешните професионалисти да се усмихват на колелото: „Психологическият натиск е чудовищен.“