0

З латните момичета на българската художествена гимнастика се прибраха от Европейското първенство в Баку, на което България спечели общо 13 медала. Нашите обраха най-важните титли при жените - тези в многобоя. В индивидуалната надпревара Боряна Калейн се качи на най-високото стъпало, а ансамбълът стана абсолютен европейски шампион за първи път от 33 години, който бе в състав Камелия Петрова, Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова и Радина Томова. Стилияна Николова успя да се пребори за бронз в многобоя.

„Първото място означава, че съм се преборила със себе си и съм си свършила добре работата, коментира на летище София Боряна Калейн. - Имаше доста голямо напрежение и беше тежък формата на Европейското първенство. Последната година преминах през доста предизвикателства чисто здравословно и ми се налага много пъти да спирам с подготовката и се радвам, че успях да покажа на какво съм способна. Ще имаме една седмица почивка и след това започва подготовката за Световното първенство през август. Харесва ми, че художествената гимнастика се превърна в национален спорт в България. Надявам се тези успехи да продължат“, заяви Калейн.

Стилияна Николова пък обяви, че не е доволна от изпълненията си.

„Не съм доволна лично от себе си и своето представяне, разбира се, няма как да омаловажа постиженията, доволна съм от медалите, но не съм доволна от собствената си игра, каза Стилияна Николова. - Искам да мога да играя на състезания и да покажа колко съм подготвена всъщност, защото на Европейското първенство не успях. Смятам, че България доминира в художествената гимнастика и сме конкурентноспособни“, допълни малката грация.

На другия полюс пък беше Ева Брезалиева, която игра само на лента, но спечели първия си медал от голяма първенство при жените.

"Много съм доволна, тъй като това ми беше първото Европейско като жена. Щастлива съм, че успях да си овладея емоциите и да си изпълня съчетанието. Вълнувах се, имах много енергия, беше много трудно да я овладея. Мисля, че в първия ден малко спестих, като може би е нормално, но на финалите се отпуснах и направих всичко", заяви Брезалиева.

Момичетата от ансамбъла пък споделиха, че вече се чувстват по-уверени в себе си.

"Смятаме, че много работихме в залата. По-уверени сме, вече се готвим за Световното първенство, сега ни предстои малка почивка и всичко започва отначало", споделиха те, а треньорката им Весела Димитрова призна, че е било тежко състезание: „Ние не бяхме от основните претенденти по време на сезон. Децата се бориха изключително сериозно и успяха да станат европейски шампионки. Целият треньорски екип стои зад гимнастичките. Мотивацията и желанието изключително много им помогна да се представят добре. Конкуренцията е убийствена и ще работим“, заяви Димитрова.