0

"Успехът на Световната купа по шахмат обедини цяла България. Именно това е и основната роля на спорта. Искрено вярвам, че с талантливи млади състезатели като Вас българският шахмат отново ще бъде на световния връх в близкото бъдеще". 

С тези думи започва поздравително обръщение на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев към Нургюл Салимова, съобщиха от пресцентъра на ММС по повод второто място на 20-годишната шахматистка на Световната купа в Баку.

Илиев отбелязва, че само за няколко дни Салимова прикова погледите на всички българи и със сигурност е мотивирала хиляди деца да започнат да играят шахмат. 

Знаят дереджето ни: Азербайджан или Турция може да поискат Нургюл да се състезава за тях (ВИДЕО)

Това постижение е изключително и министърът на младежта и спорта се ангажира то да бъде премирано и финансово. 

За издигането на престижа на България Димитър Илиев ще отличи и даде парична награда на Нургюл Салимова, както и при подобни върхови постижения на други наши спортисти в бъдеще.  
В тази насока вече бяха направени промени в Наредба №5 на ММС, които за първи път въвеждат премиране на младите спортисти от първа възрастова група преди мъже и жени. 

Те ще могат да получават еднократни парични награди за призово класиране на световни и европейски първенства по олимпийски дисциплини и категории. Към момента подобни финансови стимули не се предвиждаха.

"Страната ни е една от малкото в света, която в историята на този спорт има действащи шампиони и при мъжете, и при жените. Младите ни таланти като Вас трябва да бъдат мотивирани за големите успехи, защото Вие сте бъдещето на българския спорт", посочва министърът в поздравлението си.

Нургюл Салимова си заслужи голям чек за среброто в Баку