0

Париж, Татяна Манова, наш пратеник

Измъчваният от болки в коляното Новак Джокович обяви Карлос Алкарас в днешния им олимпийски финал, който ще е дебютен и за двамата. Битката ще се играе на централния корт на „Ролан Гарос“, където 37-годишният сърбин е шампион от 2016, 2021 и 2023 г., а 16 г. по-младият му съперник триумфира този сезон. Досега вторият и третият в света са си разменили по 3 победи, но Алкарас за втора поредна година сломи Ноле за титлата от „Уимбълдън“.

„Не се считам за фаворит, защото Алкарас се доказа като играч №1 през годината и тази роля му отива много повече на него. Той спечели „Ролан Гарос“ и „Уимбълдън“, като на тревата ме победи доста убедително. Също така достигна и до мача за златото на игрите без загубен сет, което аз също направих, но определено той в момента играе по-добър тенис от мен“, заяви Джокович, който в полуфинала отвя с 6:4, 6:1 Лоренцо Музети (Ит) и обясни, че контузията не му е пречила да се придвижва оптимално по клея.

„Разбира се, че искам златото и ще направя всичко възможно да го сторя, но това вече е един страхотен резултат за мен, имайки предвид обстоятелствата – отчете ветеранът. - Вече е ясно, че Сърбия има сигурен медал. Винаги съм се поставял под огромно напрежение и съм имал възможно най-големите очаквания към себе си. Тежало ми е това, че никога не бях донасял злато или сребро на моята страна. Иска ми се да съм направил щастливи моите сънародници и се надявам на най-добрата възможна развръзка във финала. На олимпийски игри всичко е възможно“.

От своя страна Алкарас стана четвъртият най-млад финалист на сингъл в олимпийската история. „Този финал е много важен момент в живота и кариерата ми, но ще опитам да не мисля за това и да подходя като към всеки друг мач. Една от основните цели преди началото на сезона бе златният медал от олимпийските игри. Вече си гарантирах отличие, така че ще опитам да се насладя на финала, защото участието в него е чудесен момент не само за мен, но и за семейството и екипа ми“.

На испанските фенове Карлос каза: „Нека се подготвят за шоуто, което ще им предоставя. Благодарен съм на всички мои сънародници, които дойдоха в Париж, за да ме подкрепят. Това означава наистина много за мен. Надявам се в неделя да им дам това, което искат – златния медал“.

Фаворитката при жените Ига Швьонтек се задоволи с бронза – 6:2, 6:1 над Ана Каролина Шмиедлова (Слвк). 23-годишната полякиня донесе първи медал в тениса за страната си от игрите си, като на същия корт тя спечели 4 пъти „Ролан Гарос“ за последните 5 г.