0

Н овак Джокович предложи финансова и всякаква друга помощ, необходима на украинския бивш номер 31 в света Серхий Стаховски, който се записа в армията на страната си на фона на нахлуването на Русия.

Стаховски, който спечели четири титли от АТР и постигна шокираща победа над Роджър Федерер във втория кръг на "Уимбълдън" през 2013-а, се присъедини към военните сили на Украйна миналия месец, въпреки липсата на опит.
36-годишният тенисист публикува скрийншот в Инстаграм от разговора си с Джокович чрез WhatsApp, по време на който сръбският номер 2 в света пита за ситуацията и се надява нещата да се успокоят.

"Стако, как си? На служба ли си? Мисля за теб и се надявам, че всичко скоро ще се успокои. Моля, уведоми ме кой би бил най-добрият адрес за изпращане на помощ... финансова помощ, както и всякаква друга", каза Джокович в съобщението до Стаховски.

“Новак, благодаря ти за подкрепата. Украйна ти е благодарна“, пише Стаховски като коментар към споделения от него чат с Ноле.

Серхий Стаховски разкри, че е изпратил съобщения до тримата най-велики в тениса, но само съринът му е отговорил. Надал и Федерер засега пазят мълчание по темата.

Няколко други украински спортисти, включително световните шампиони по бокс в тежка категория Владимир Кличко и Витали Кличко, както и Олександър Усик защитават страната си.

В същото време Българската федерация по тенис (БФТ) стартира инициатива за подпомагане на състезатели по тенис и техните семейства от Украйна заради продължаващите военни действия в страната след руската инвазия. 
За тази цел БФТ предоставя на картотекирани в украинската федерация по тенис състезатели безплатен достъп до кортовете на БНТЦ за тренировки по 2 часа всеки работен ден. 

Наред с това, БФТ ще направи всичко възможно да осигури настаняване на двама състезатели в София. 

"Каним всички тенис клубове в страната да се включат в тази инициатива и да съдействат според възможностите си, за да помогнем на повече украински състезатели и техните семейства да намерят подслон и възможност да продължат да се занимават с любимия си спорт. 

Лице за връзка с украинската федерация по тенис и отговорник за координация с клубовете в страната по тази инициатива ще бъде г-н Илия Атанасов - директор "Развитие" на БФТ (ilanytennis@gmail.com)", съобщават от БФТ.