0

Н омер едно от световния тенис, сърбинът Новак Джокович, разкритикува решението на организаторите на турнира в Уимбълдън да забранят участието на тенисисти от Русия и Беларус заради нахлуването в Украйна.

"Аз винаги ще осъждам войната, знам, като дете на войната, колко емоционални травми оставят, и че хората са тези, които страдат“, каза сърбинът.

„На Балканите имахме много войни, въпрети това не мога да подкрепям решението на Уимбълдън, защото играчите нямат нищо общо с това", каза Джокович.

Той се изказа след като с мъка победи сънародника си Ласло Джере на турнира в Белград.

"Имам нужда от повече мачове и тази победа е много важна за самочувствието и увереността ми, особено от психологическа гледна точка“, каза Джокович след почти 3 часа и половина игра срещу Джере за 2-6, 7-6, 7-6.

В сряда организаторите на "Уимбълдън" решиха да не допуснат руски и беларуски тенисисти да участват в турнира заради военната агресия срещу Украйна. Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТР) по-късно заяви, че решението е несправедливо. Женската тенис асоциация (WTA) също изрази разочарованието си от отстраняването на руски и беларуски тенисисти.