0

Н овак Джокович се оплака, че играе прекалено късни мачове на „Уимбълдън“ и че турнирът на практика е като в зала за него, тъй като повечето му срещи завършват при затворен покрив на Централния корт. Действащият шампион отстрани Тим ван Райтховен в четири сета, а двубоят завърши в 22:40 местно време (00:40 наше време).

„Не виждам причина защо мачовете не започват по-рано. Ако по програма си в последния мач на Централния корт, ще завършиш под покрив, а това променя условията, стила на игра, начина, по който се движиш на корта. Става по-хлъзгаво, светлините са различни. Все едно е турнир в зала в повечето случаи, в които си последен на Централния корт или на Корт №1“, каза Ноле.

Началото на мача му в неделя бе отложено допълнително заради церемония за 100-годишнината на Централния корт, включваща и парад на шампионите.

„Разбира се, днес беше специален случай. За мен беше чест да съм част от това. Това е от тези уникални моменти, които получаваш като тенисист и го ценя. Но смятам, че повечето тенисисти ще се съгласят с мен, че всички ние искаме мачовете на Централния корт да започват по-рано“, каза още шесткратният шампион.
„Уимбълдън“ не можеше да провежда мачове до късно до 2009 г., когато бе сложен подвижен покрив на Централния корт. През тази година пък програмата бе направена така, че да има мачове във всички 14 дни от турнира, с което бе сложен край на традицията да има почивка в първата неделя. 

Джокович заяви, че уважава традициите, но даде именно това като пример, че може да бъде направена промяна в програмата. 

„Тъй като тази година вече видяхме промени на „Уимбълдън“, които никога не сме мислили, че ще видим, защо да не дръпнем мачовете с половин или с един час по-рано. Може би ще помогне много срещите да завършват без да се налага да се играят под покрив“, допълни сърбинът.