0

П леяда елитни бегачи ще атакуват рекорда на маратон Стара Загора тази неделя. Осмото издание на едно от емблематичните за града събития събира на Цветница стотици любители на атлетиката. Състезанието ще определи и държавните шампиони по полумаратон, което допълнително засилва интригата и класата на събитието, тъй като най-добрите български бегачи също ще застанат на старт в града на липите.

Сега в Стара Загора се завръща прочутата у нас с маратонските си победи Рут Матебо. Кенийката спечели две последователни години поред Големия джакпот от 20 000 лв., като през 2017 бе с две победи и едно трето място, а през 2018 г. стана първата, грабнала и трите титли в популярната напоследък веригата от бягания в България, включващи Стара Загора, Варна и София. Рут е и единствената печелила големия бонус два пъти. Сега Матебо ще атакува рекорда на трасето, за което е предвидена специална премия от по 1000 лв. при мъжете и при жените. 

Като нейна най-сериозна съперничка засега се очертава хърватката Мария Вражич с личен рекорд 2.40 ч. и титла от Клуж (Рум). Чакат се заявки от още няколко африканки.

При дамите върховото постижение в Стара Загора е на Наом Джабет (Кен) - 2.32:06 ч. от 2021 г.

Кенийската школа при мъжете тази неделя ще бъде представена от Езикей Кипкорир, който миналата година е с 2.14:40 ч. от маратона в Найроби и пробяга полумаратона в Уелс за 1.03:35 ч. До него ще застане сънародникът му Лабан Черуйот с 2.16 ч. също от Найроби миналата пролет и с 1.04 ч. на полумаратон от Букурещ. Двамата ще атакуват рекорда на трасето, по което най-бърз досега е бил  мароканецът Абделади Таяр с 2.19:47 ч. от 2017 г.

Най-сериозен техен съперник се очертава да е победителят от миналата година Омер Алканоглу от Турция, а неговият брат ще се пусне на полумаратона този уикенд. Сред елитните атлети ще бъдат още Мохамед Чаибут от Мароко, очаква се потвърждение и от Жан Симукека (Руанда), който триумфира на това трасе преди две години с 2.20:57 ч.

От българите в класическия маратон на старт ще застанат Александър Спасов, Елеонора Григорова, Силвия Георгиева, Таня Димитрова и др.

Сред заявилите участие досега над 800 бегачи има атлети още от Германия, Гърция, Сърбия, Словения, Турция, Великобритания и др. 

В полумаратона държавните титли при дамите ще си оспорват Маринела Нинева, Девора Аврамова, Милка Михайлова, Христина Козарева, а при мъжете са записани Стоян Владков, Георги Гергов, Николай Първанов и др. На тази дистанция те ще срещнат сериозна конкуренция от кенийците Кенеди Кипкембой Роно с личен рекорд 1.02:37 ч. от Найкиро (Кен) и Матю Кибет, който финишира миналата година в Женева за 1.04:23 ч. 

При дамите на 21 км също има силна атлетка от Кения – Кристине Ойго с 1.11:32 ч. от надпреварата в Подгорица.

Интересно българско участие се очертава и на 10 км, където са записани рекордьорът в планинските бягания Шабан Мустафа, параатлетът Християн Стоянов, Лиляна Георгиева и др.

„Маратон Стара Загора се утвърди като едно от емблематичните и престижни събития за града. Тази пролет отново тук ще бъдат определени държавните шампиони по полумаратон. Убедена съм, че и сега, в неделя, когато на старта ще видим близо 800 атлети от 14 държави, ще стане един истински празник за града и за всички, които обичат спорта“, заяви Красимира Чахова, зам.-кмет на Стара Загора