0

С ветовният гигант за енергийни напитки Red Bull купува Bora и разклаща статуквото на световната колоездачна колона, съобщава „Ел Мундо“.

Достатъчно е да се припомни как се справя фирмата във Формула 1 – болидите на първия й отбор „Ред Бул“ (притежава също втори тим – Scuderia Alpha Tauri) са неизменни победители при конструкторите през последните 2 сезона (също с 4 поредни титли от 2010 до 2014  г.), и при пилотите – Макс Верстапен спечели световната титла в последните 3 години.

Преди него Себастиан Фетел триумфира 4 пъти поред като световен шампион пак с „Ред Бул“ - от 2010 до 2014 г.

Сега компанията за енергийни напитки, която вече спонсорира две от големите звезди в колоездачната колона – Ван Аерт и Пидкок, навлиза изцяло в света на колоезденето с придобиването на 51% от отбора на BORA-hansgrohe, който привлече словенската звезда Примож Роглич.

Решителният и окончателен скок в пелотона от началото на 2024 г. заплашва да разклати статуквото на спорт, който толкова се нуждае от икономически стимули. 

Операция, потвърдена от австрийския орган за конкуренцията, която обещава щедро спонсорство, подобно на това, което вече е предприето с отборите на компанията във Формула 1, във футбола (Ред Бул Залцбург и РБ Лайпциг) и други индивидуални спортисти, сред които Карлос Сайнс и Марк Маркес (Moto GP).

Досега BORA отстъпваше значително на отборите с най-голям бюджет в колоезденето, като INEOS на новия акционер в Ман Юнайтед сър Джим Ратклиф (43 милиона евро на година), или UAE Team Emirates на Тадей Погачар и новият Visma-Lease a Bike (наследник на Jumbo Visma на Йонас Вингегор). 

На фона на прецедентите на компанията в други спортове - главно Формула 1 и футбола с Лайпциг и Залцбург, всичко показва, че „Бора“, вече един от най-интересните отбори, може да вдигне високо летвата с подкрепата на "Ред Бул" и да се постави на нивото на най-мощните финансово тимове.

С привличането на Примож Роглич „Бора“ вече може да планира битка и за генералното класиране на някоя от трите най-големи и престижни обиколки – Джиро д'Италия, Тур дьо Франс  и испанската Вуелта.

Словенецът ще има подкрепата на силен отбор в лицето на звезди като Александър Власов, Дани Мартинес, Джай Хиндли, Сам Уелсфорд, Ленард Кямна и Боб Юнгелс.