0

Ф ерари планира да направи болида си с до 3 кг по-лек за предстоящото състезание за Гран при на Испания в неделя. Около 700 грама от това тегло ще дойдат от промяна на боята на болида.

Заради промените в правилата през новия сезон повечето отбори имаха проблеми с теглото на болидите, като част от болидите, включително този на Ферари, бяха над лимита от 798 кг. Това не попречи на „скудерията“, тъй като тимът е първи при конструкторите, а Шарл Льоклер е лидер при пилотите. В последните състезания обаче Ред Бул има по-бърз болид от Ферари, а Макс Верстапен взе две поредни победи – на „Имола“ и в Маями. 

Според motorsport.com Ферари гласи няколко промени в дизайна за състезанието в Барселона, включително и промяна на задното крило.

„Не знам само какъв ще е цветът на това крило, още мисля за това“, каза директорът на тима Матия Биното, потвърждавайки, че от „скудерията“ мислят за промяна в боята. 

Промените ще направят болида с 2-3 кг по-лек, а 700 грама ще дойдат от промяна в боята, от която „ще липсва това, което дава блясъка на колата в момента“.

Ферари няма да е първият отбор, който се опитва да направи болида си по-лек чрез махане или промяна на боя, като подобна стратегия вече предприеха Астън Мартин, Ред Бул, Уилямс, Макларън и Мерцедес.