0

М ария Пекотич ще трябва да иска нов почивен ден от основната си работа, след като поднесе една от големите изненади в тениса. 33-годишният хърватин работи като финансов експерт в компания за недвижими имоти, но стигна до основната схема на тенис турнира от сериите АТР 250 в Делрей Бийч (САЩ). В нея той постигна още една шокираща победа – с 4:6, 6:2, 6:2 срещу бившия №8 в света Джак Сок. Пекотич направи 10 аса и 30 уинъра в мача, продължил 2 часа и 10 минути. За Пекотич това е първо участие в основна схема на турнир от АТР.

„Трябваше да си тръгна по-рано от работа, шефът ми ме пусна“, пошегува се Пекотич. 

Всъщност, шефът му беше в ложата му и изгледа на живо победата на Пекотич, който е 784-и в света в момента, но се се справи със 143-ия Сок. 

„Трябва да си реалист. Това е бивш №10 в света, с голям опит и с много мощен сервис. Той започна да вкарва сервиси с 215 км/ч. Щеше да е арогантно да изляза и да си мисля, че мога да го бия. Но осъзнах, че мога да впия зъби в мача и да поработя върху 2-3 модела, които тренирах преди това. Това ми даде шанс и спечелих“, каза Пекотич.

В следващия кръг той ще играе срещу 55-ия в света Маркос Гирон. Пекотич мина два кръга на квалификациите, въпреки че разбра, че ще участва в тях само 30 минути преди първия си мач, тъй като друг тенисист се отказа от участие. 

„Когато трябваше да изляза срещу Козлов, дикторът даже каза името на тенисиста, който се отказа, а не моето“, разказа Пекотич. 

Неговата тенис кариера беше белязана от сериозна инфекция след Australian Open през 2016. Тогава той отсъства осем месеца заради инфекция след операция на стомаха. Докато учи в Харвард, той си връща любовта към спорта, а след това решава да се върне отново на корта.