0

В одачът в генералното класиране на Формула 1 Макс Bерстапен ще стартира от полпозишън в неделното Гран при на Япония, 16-и кръг за сезона.

Нидерландският пилот на Ред Бул, който спечели 12 от първите 15 състезания, завъртя най-бърза обиколка на пистата "Сузука" за 1:28.877 минути. Така той постави нещата на местата им след като миналата неделя в Сингапур дишаше прахта на победителя Карлос Сайнс с Ферари, като дори не влезе в челната тройка.

Това е и девети полпозишън за двукратния световен шампион през настоящия сезон.

До Верстапен от първа редица ще потегли австралиецът Оскар Пиастри от Макларън с най-силното си представяне в квалификации в кариерата, но въпреки това остана на над половин секунда от лидера.

Другият болид на МакЛарън, управляван от британеца Ландо Норис, пък ще застане на третото място на стартовата решетка. 

Шарл Льоклер с Ферари, който изненадващо бе най-бърз във втората от трите части на квалификацията, се нареди четвърти на 0.665 секунди. 

Пети е мексиканецът Серхио Перес с Ред Бул на 0.773 секунди от съотборника си Верстапен, а третата стартова редица се затваря от пилота на Ферари Карлос Сайнс-младши. 

Испанецът, който потегли първи в предишните две състезания - Гран при на Италия и Гран при на Сингапур, бе с точно две десети по-бавен от Перес.

Четвъртата редица на стартовата решетка е за болидите на Мерцедес, управлявани от британците Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, а веднага след тях ще тръгнат любимецът на японската публика Юки Цунода с АлфаТаури и испанският ветеран Фернандо Алонсо с Астън Мартин.