0

Германката Денизе Херман спечели биатлона на 15 км с 4 стрелби. Тя направи само една грешка на стрелбата. Втора на 9,4 сек остана Анаис Шевалие – Буше (Фр), която също допусна 1 грешка. Бронзът е за Марте Олсбю Ройселанд (Нор), която изостана на 15,3 сек с 2 грешки.

От българките най-предно бе класирането на дебютантката Мария Здравкова. Тя направи 1 грешка и завърши 50-а на 6:00,4 мин от първата. На 1,8 секунди след нея е Милена Тодорова (52-а), но с 5 пропуска, а Даниела Кадева е 86-а с 8 грешки.

Томас Бах бе сред гостите на състезанието. Олимпийската шампионка в тази дисциплина от Нагано 1998 Катя Дафовска също изгледа на живо битката в Цжанцжакоу.

Херман, която триумфира в нейната дисциплина стана третата германка със злато на 15 км от олимпиада. Страната има още един сребърен и 3 бронзови на тази дистанция в историята.

"Малко ми е студено, но иначе се чувствам много добре - заяви след състезанието, дебютантката на зимна олимпиада Мария Здравкова. – Радвам се, че завърших само с една грешка. Отчитам представянето си днес като много добър резултат. Надявам се на женската щафета и на спринта да се представим още по-добре, и да не допускаме грешка в стрелбата. Днес условията бяха много по-добри, защото не беше студено и нямаше вятър." 

Тодорова по подобие на смесената щафета бе облепила лицето си с лепенки срещу студа.

"Състезанието тръгна доста добре, но за съжление изпуснах шансовете си за добро класиране със стрелбата на прав. За съжаление този сезон не мога да я намеря и не знам защо се получава. С треньорите доста неща говорихме, променихме заради нея, надявах се тук да се получат по-добре. Защото знам, че на големи първенства се съ но не се получи. Иначе времето беше по-благоприятно за нас, а ските ни бяха добри. Това е наистина тежка писта. На щафетата дори не знаех къде съм, сега почувствах, че мога да стискам и да натискам", заяви Милена Тодорова след финала си.

ЦжанЦзакоу, Пламен Вълков, наш пратеник