0

Б ившият световен шампион по биатлон Ерик Лесер от Германия позволи на втори украински спортист да използва Инстаграм профила му, за да покаже на руските си последователи "истински новини" и да противодейства на дезинформацията, съобщи ДПА.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erik Lesser (@erik.lesser)

Тенисистът Серхий Стаховски сега споделя снимки на разрушенията в страната след нахлуването на Русия, след като украинската биатлонистка Анастасия Меркушина направи същото в акаунта на Лесер през уикенда.

"Това е моят Киев. Както виждате, това не са военни сгради. Руски ракети убиват цивилни тук", пише Стаховски до една снимка, показваща частично разрушена сграда.

"Украйна не е започнала тази война. В Украйна няма нацисти. Върнете войниците си у дома", добави Стаховски, който игра на Откритото първенство на Австралия през януари, но се завърна в Украйна след инвазията.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erik Lesser (@erik.lesser)

Лесер има около 30 хиляди руски последователи. Той стана популярен, след като помогна на руския биатлонист Едуард Латипов през януари и иска да използва това, за да им покаже чрез украинските спортисти какво се случва след инвазията.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erik Lesser (@erik.lesser)

Около 10 хиляди от тях са го блокирали, след като даде акаунта си на Меркушина, но общият брой последователи е нараснал от 117 000 на 157 000.
Лесер, който ще се оттегли след края на сезона, заяви, че планира да направи акаунта си достъпен за повече украински спортисти.