0

Б ългарските състезатели не успяха да спечелят медали на финалите на Световната купа по спортна гимнастика в Мерсин (Турция).

Най-добре се представи Божидар Златанов. Възпитаникът на Сергей Стоянов остана на съвсем малко от отличията на прескок. След отлично изпълнени два опита, гимнастикът на "Интерком Груп Черноморски юнак" завърши четвърти с 14.050 точки (14.500 точки първи прескок и 13.600 точки втори прескок). Другият българин в топ 8 Кевин Пенев допусна грешка при приземяването във втория опит, за което получи 13.200 точки. Отличното изпълнение в първия и оценката от 14.500 точки не му помогнаха да се качи на почетната стълбичка и с 13.850 точки той се нареди на пета позиция.

Еди Пенев и Йордан Александров също не успаха да стигнат до отличията в това състезание. Пенев, който спечели златните медала на финалите на земя на Световните купите във Варна и в Осиек, този път не изпълни чисто съчетанието си, излезе извън очертанията на квадрата в първата серия, а в последната падна при приземяването и с 12.150 точки зае седмо място.

На финала на успоредка Йордан Александров също направи грешка при приземяването и с резултат от 13.600 точки остана седми.

48-годишната Оксана Чусовитина за пореден път доказа, че е феноменална гимнастичка. Узбекистанката изпълни блестящо двата си прескока и с оценка от 13.067 точки спечели титлата. Тя отново доказа класата си и даде заявка за силно представяне на олимпийските игри в Париж. За нея това ще бъде девето участие в най-големия спортен форум.

Следващото състезание, в което Йордан Александров, Божидар Златанов, Еди Пенев и Кевин Пенев ще участват, е Световната купа в Сомбатхей (Унгария) от 8 до 10 септември.

Източник БТА