0

Р уският вестник „Спорт-Експрес“ съобщи, че заради положителна проба за допинг златните медали от отборния турнир по фигурно пързаляне ще бъдат отнети на руския национален отбор, който се състезава на олимпиадата като отбор на Руския олимпийски комитет, а Камила Валиева няма да бъде допусната до индивидуални състезания. Почти час по-късно "Спорт-Експрес" заличи от сайта си горното съобщение за отнетите златни медали и отстраняването на Валиева от инвидидуални състезания.

Отбелязва се, че окончателното решение за дисквалификацията на Валиева може да бъде взето след края на Игрите.

Ръководството на Руската федерация по фигурно пързаляне (ФФККР) очаква официалната информация за допинг теста на Валиева, предаде ТАСС. „Чакаме информация. Може би това ще бъде утре сутринта“, каза Олга Ермолина, пресаташе на ФФККР.

Световната антидопингова агенция (WADA) отказа да коментира ситуацията с допинг теста на руската фигуристка Камила Валиева, съобщава руската информационна агенция РИА Новости.

„WADA няма да коментира този случай. За информация, моля, свържете се с организаторите на турнира по фигурно пързаляне“, казаха от организацията.

Сега Международният олимпийски комитет (МОК) е под сериозен натиск след публикуването на поверителна информация в портала Inside the Games. Става дума за положителна проба на допинг тест от декември, който показа наличието на забранено вещество, съобщава Championship.com, позовавайки се на свой източник.

„Допинг тестът на Валиева показа наличие на забранено вещество в микродоза. Доказано е, че това вещество не влияе върху подобряването на спортното представяне“, каза източникът.

Журналистът Василий Конов твърди в своя Telegram канал, че веществото триметазидин е открито при допинг теста на Валиева. „Препаратът триметазидин не помага по никакъв начин на спортиста. Изобщо. Намерено в една единствена проба през декември“, добави той.

Спортният лекар Игор Завялов коментира забранения препарат триметазидин за Sport24. „Триметазидинът е допинг от 2014 г. Използва се за предотвратяване на ангина пекторис и други съдови заболявания, използва се и в психотерапията“, поясни Завялов.

Лекарят отбеляза, че триметазидинът, подобно на мелдония, няма ефект върху тренировъчния процес и резултатите.


Руските фигуристи спечелиха с голяма преднина отборната надпревара. Церемонията по награждаването трябваше да се състои на 8 февруари, но беше отложена. Руският национален отбор по фигурно пързаляне спечели златни медали предсрочно в отборния турнир. Отборът на Руския олимпийски комитет, под чийто флаг участва Русия, включваше Камила Валиева, Марк Кондратюк, спортната двойка Анастасия Мишина и Александър Галямов, както и танцовия дует Виктория Синицина и Никита Кацалапов.

Поради санкциите на Световната антидопингова агенция (WADA) руският отбор се изявява под името ROC (Руски олимпийски комитет), а вместо химна на церемонията по награждаването се изпълнява фрагмент от Първия клавирен концерт на Чайковски.

Марихуаната не е допинг, разрешена е в цял свят, посочи руска треньорка по фигурно пързаляне за новината, че има хванати фигуристи в Пекин 2022