0

П оследният ден от Държавното първенство по лека атлетика в Делхи потъна в хаос, когато антидопинговите служители се появиха на стадиона.

Голяма част от спортистите бързо напуснаха, за да избегнат даването на проби.

Индийският спорт беше засегнат от редица допинг скандали през последните години и Световната антидопингова агенция класира страната на второ място по брой нарушения след Русия.

Според вестник Indian Express половината от спортистите, планирали да се състезават във вторник, са се оттеглили от надпреварата преди да предадат проби на антидопинговите служители.

Във финала на 100 метра при мъжете само един атлет се нареди в стартовите блокчета, като според съобщенията останалите спринтьори обвиняват за оттеглянето си "крампи" или "мускулни разтежения". Имаше още по-голяма драма в състезанието по стийпълчейз за девойки, където момиче е продължило да бяга дълго след пресичане на финалната линия.

"Имаме осем финалисти в състезанията на пистата, но се появиха само трима или четирима (във вторник). Това е положението", каза треньор пред The Indian Express.

"В състезанието в стийпълчейза за девойки едно момиче продължи да бяга дори след като пресече финалната линия. Служител на допинг контрола трябваше да я преследва, за да вземе пробата й", допълни той.

Представители на NADA пристигнаха на стадион “Джавахарлал Неру“, след като в социалните медии се разпространи видео, което изглежда показва тоалетна вътре в стадиона с купища използвани спринцовки.

Лалит Кумар беше единственият бегач във финала на 100 метра при мъжете и беше изненадан от цялото изпитание.

"Наистина очаквах с нетърпение да бягам срещу най-добрите атлети, но никой не се появи", каза той.

"Всички се страхуваха от тестване. Като спортист се чувствам много наранен и разочарован", добави атлетът.