0

Г ригор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста по тенис на АТР и е на десето място след края на турнира от сериите Мастърс 1000 в Монте Карло. 

Българинът е с актив от 3640 точки и 35 по-малко от поляка Хуберт Хуркач, който също се смъкна с едно място за сметка на Каспер Рууд и Стефанос Циципас.

Григор Димитров победи Валентин Вашро и Миомир Кецманович, но пропусна два мачбола и отпадна в третия кръг срещу Холгер Руне.

Лидер в световната ранглиста продължава да бъде Новак Джокович, който загуби на полуфиналите в Монте Карло. Сърбинът е с 10035 точки и 1285 пред Яник Синер, който пък отстъпи на полуфиналите срещу Стефанос Циципас. Гръцкият тенисист стана шампион и така направи скок от пет позиции до седмата с 3995 точки.

Водещата българска ракета при дамите Виктория Томова загуби седем позиции в световната ранглиста по тенис и заема 81-а. Тя е с актив от 866 точки, но за последно игра на турнира WТА 500 в Чарлстън и отпадна във втория кръг срещу намиращата се на шесто място Мария Сакари.

През миналата седмица Томова игра за националния отбор за жени на турнира "Били Джийн Къп". Българките победиха Норвегия, но загубиха от Унгария, Дания и Португалия. Така догодина те ще играят във втората група на евро-африканската зона.

Втора ракета на България остава Гергана Топалова, която се изкачи с 11 позиции до 242-та и е с 14 пред Изабелла Шиникова. Двете също бяха част от националния отбор за "Били Джийн Къп".

Лидер в световната ранглиста е полякинята Ига Швьонтек с актив от 10835 точки. Втора е беларуската тенисистка Арина Сабаленка с 8045, а на трето място продължава да бъде американката Коко Гоф със 7205.