0

Г ригор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Шанхай с награден фонд от 10,3 милиона долара.

В среща от третия кръг българинът, който е поставен под номер 9 в основната схема, се наложи над австралиеца Алексей Попирин със 7:6(5), 6:2 за час и 29 минути.

Така Гришо не само изравни на 2-2 серията си с Попирин, но отмъсти и за добрия си приятел Новак Джакович, който бе отстранен именно от австралиеца на US Open.

За 33-годишния Димитров това е трето класиране за четвъртия кръг в надпреварата в китайския град, като предишните две дойдоха в последните му две участия. През 2023 година той игра полуфинал, а през 2017 година се класира за четвъртфиналите.

Първата ракета на България се справи с 13-те аса на австралиеца в мача, като му позволи да вземе само една точка от разиграни 35 на негов първи сервис. Димитров получи солидна помощ и от огромния брой непредизвикани грешки на съперника си, които бяха общо 32 в срещата.

В следващия кръг Григор Димитров ще играе с чеха Якуб Меншик, номер 65 в света. По-рано през деня Меншик се наложи с 6:1, 6:7(5), 6:2 над представителя на Казахстан Александър Шевченко. До момента двамата имат една среща помежду си, като тя бе на турнира "Мастърс" в Мадрид през пролетта на тази година. Тогава успехът бе за 19-годишния Меншик в три сета.