0

Б еше много, много тежък първи мач, в най-тежките условия, на които съм играл тук. Освен това винаги е много сложно срещу съперник, с който никога не си играл, прогресиращ, изиграл няколко мача, с много самочувствие, няма какво да губи. Беше много, много опасен първи мач.

Така Григор Димитров обобщи усещанията си за първия мач от Australian Open, в който победи чеха Лехечка с 3-1 сета.

На въпрос какво го мотивира по време на подготовката преди сезона и какви цели си поставя, Димитров посочи, че винаги опитва да открие нещо ново, което да постигне и да прави.

„За да се насладя на този период между сезоните, в който няма само тенис, аз обичам да ходя във фитнеса, да катеря планини, обичам да карам колело, всички тези неща, те са са мен като начин на живот. По-трудно е когато започнеш да играеш повече тенис, тогава става малко по-тежко и опитвам да си припомням как съм започнал всичко.

Основните въпроси, за да усетя, че още има какво да дам, опитвам да вървя ден за ден, имам различно възприятие за тениса, това ми помага да си поставям някои цели."

Рафа, Новак? Казвал съм, че тези момчета са в собствена лига, така стоят нещата, всеки го знае, всеки го вижда, трудно е те да бъдат сравнени с някой в момента, ето защо аз се опитвам да се фокусирам върху моите неща в момента. Бих казал, че се радвам да виждам тези играчи, че са наоколо, мисля, че всяко поколение помага на следващата генерация, те ти помагат да си нащрек, да подобряваш играта си или каквото трябва да се прави. Да, аз взимам много положителни неща от всеки.

На въпрос на журналистка дали знае, че на австралийския шампионат има повече спечелени мачове отколкото общо на Уимбълдън и в Ролан Гарос, Григор отвърна с усмивка “Не, that's cool! Хубаво е да го зная!” Запитан да обясни защо е така, защо е толкова по-добър в Австралия, Гришо отново се усмихна широко и през смях отвърна: „Не знам, карате ме да се замисля за това!

Във Франция имам различен опит, винаги помня мачовете на френския Оупън през годините, които съм загубил, толкова тежки мачове, които съм загубил – петсетови, в тежък първи кръг. В Уимбълдън е винаги малко по-трудно, с допълнително препятствие там. Не знам защо тук съм така – може би заради началото на годината, Австралия, нещо свързано с Австралия, не зная, но аз наистина се наслаждавам тук, винаги опитвам да давам 100% от себе си тук, както и на другите турнири, но намирам своята настройка тук.“

Григор стана сериозен, когато репортерката го попита дали сега, след като Джокович не е на турнира, не смята, че това е една добра възможност за него и за останалите. „Това е велико – 9 победи! Честно казано, като гледам и себе си, и другите в съблекалнята, всеки е съсредоточен в себе си, всеки играе силно в момента. Ето и днес играх с eдно момче, което игра чудесен тенис, така всеки мач е много оспорван. За да спечелиш трябва да победиш седмина играчи, така че дали ще срещнеш тях по-рано или, по-късно, това няма значение, защото трябва да преминеш през останалите, а това си е много работа!“

Григор Димитров е във втория кръг! Победи с 3-1 сета чеха Лехечка, Томова отпадна (СНИМКИ)

Ясно е колко спечели Гришо от достигането до втория кръг в Мелбърн