0

Н ай-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу Александър Ковачевич (САЩ) в първия кръг на Откритото първенство на Франция.

Тазгодишното издание на "Ролан Гарос", втори за годината турнир от Големия шлем, стартира в неделя.

Димитров е поставен под номер 10 и десети в класацията на АТР, а Ковачевич е 88-и в световната ранглиста.

Двамата не са се срещали досега.

Хасковлията ще участва за 14-а поредна година в основната схема, като на два пъти достига до четвърти кръг - през 2020 година и през миналия сезон. 

25-годишният американец пък ще играе за втори път на "Ролан Гарос", като при дебюта си през предишната кампания загуби на старта от шампиона Новак Джокович (Сърбия) с 3:6, 2:6, 6:7(1).

Рекордьорът с 14 титли от Париж Рафаел Надал ще се изправи срещу поставения под номер 4 Александър Зверев в гвоздея от програмата в първия кръг.

Двамата играха за последно на "Ролан Гарос" на полуфинал през 2022 г., когато в много оспорвана надпревара Зверев трябваше да се откаже в края на втория сет при 6:7(8), 6:6 заради тежка травма на глезена, след което претърпя операция и отсъства дълго време от кортовете.

Защитаващият титлата си и трикратен победител Новак Джокович, поставен под номер 1, започва срещу получилия "уайлд кард" представител на домакините Пиер-Юг Ербер.

Финалистът от предишните два сезона и номер 7 в схемата Каспер Рууд (Норвегия) пък стартира срещу 18-годишния дебютант Якуб Меншик (Чехия).

Вторият поставен Яник Синер (САЩ), шампион на Откритото първенство на Австралия през януари, ще срещне в първия кръг Кристофър Юбанкс (САЩ), който няма победа в основната схема на "Ролан Гарос". 

При жените най-добрата българска тенисистка Виктория Томова ще играе срещу поставената под номер 16 Екатерина Александрова (Русия) в първия кръг.

Томова, 84-а в световната ранглиста в момента, ще търси първа победа в основната схема в Париж при третото си участие след 2022 и 2023 година.

Любопитното е, че 29-годишната софиянка игра срещу Александрова в първия кръг на Откритото първенство на Франция и през миналия сезон, когато загуби с 1:6, 6:2, 1:6.

Двете имат общо четири срещи досега, като рускинята спечели три от тях, последната от които в Доха през този сезон със 7:6(5), 6:3. Единствената победа на Томова пък е на Откритото първенство на САЩ през 2016 година с 4:6, 6:3, 7:5.

29-годишната Екатерина Александрова е 18-а в класацията на WТА. Тя има четири титли в кариерата си на сингъл и още четири финала, един от които в Линц през настоящата кампания, а на "Ролан Гарос" е достигала три пъти до третия кръг през 2019, 2020 и 2023 година. 

В момента Томова играе на турнира на клей в Рабат (Мароко), където се класира за полуфиналите след победа над 78-ата в световната ранглиста Лаура Зигемунд (Германия) с 6:4, 6:3.