0

Г ригор Димитров се класира за полуфиналите на турнира по тенис на твърда настилка във Виена с награден фонд 2,49 милиона евро. Първата ни ракета надделя над Маркос Хирон (САЩ) с 6:3, 4:6, 6:4. 

С успеха 31-годишният хасковлия си осигури изкачване с най-малко четири места в световната ранглиста до 28-ото, с което си гарантира и завръщане в топ 30.

Димитров доминираше сериозно в първия сет срещу 58-ия в света американец, като направи общо 16 печеливши удара срещу едва един на противника и загуби само две точки от 22 разиграни при собствен сервис, а при първото си подаване той беше перфектен със 17 от 17.

Във втория нещата се обърнаха в полза на неговия съперник, а в решаващата трета част хасковлията реализира брейк за 2:1, но веднага след това загуби предимството си. Димитров все пак проби отново за 5:4 и това се оказа решаващо.

С успеха Гришо си осигури място на трети полуфинал за сезона след турнира в Мелбърн през януари и надпреварата от сериите "Мастърс" в Монте Карло в средата на април, с което заработи 125 970 евро и 180 точки за световната ранглиста.

Българинът завърши срещата с 11 аса срещу само 5 за Хирон и с 41 печеливши удара срещу 16 на американеца.

За място на финала Димитров очаква победителя от двубоя по-късно днес между водача в схемата Даниил Медведев (Русия) и поставения под номер 6 Яник Синер (Италия). За последно Григор игра за титла през февруари 2018 година в Ротердам, където загуби с 2:6, 2:6 от Роджър Федерер (Швейцария). Димитров няма трофей от ноември 2017 година, когато триумфира на финалния турнир на АТР в Лондон.