0

Н овак Джокович се раздели със знаменития си хърватски треньор Горан Иванишевич, с когото са заедно от Уимбълдън през 2019 г.

Краят на сътрудничеството между световния номер 1 и хърватина обяви самият сръбски тенисист чрез публикация в Instagram: „Горан и аз решихме да прекратим съвместната си работа преди няколко дни. 

Нашата химия на корта е имала своите възходи и падения, но приятелството ни винаги е било здраво като скала.” 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Джокович избра две снимки, за да се сбогува с треньора, една от легендите на хърватския и световния тенис като играч: първата, на която двамата играят на „Не се сърди човече“ („Все още има битка, която продължава много години: този турнир никога няма да спре“), втората изобразява Ноле и Горан почти разплакани след един от многото им триумфи заедно.

Джокович и Иванишевич започнаха да работят заедно през 2018 г.: „Аз и Мариан (Вайда, бел.ред.) се опитвахме да внедрим иновации и да внесем малко магия в дуото ни“, пише Ноле. 

„И всъщност с Иванишевич не само подобрихме сервиса, но и донесохме много смях, забавление, класиране номер 1 в края на годината, рекорди и още 12 турнира от Големия шлем (и няколко финала)." 

С Горан като треньор сърбинът спечели 8 титли в Големия шлем. 

Преди няколко месеца Джокович каза, че не е доволен от факта, че Иванишевич не е спечелил наградата Треньор на годината през 2023 г., признание, което така и не дойде за 52-годишния Горан, който като тенисист има 22 спечелени турнира, вкл. и един Уимбълдън през 2001 г.

Според хърватската медия "Nacional" Горан Иванишевич печели между 6000 и 10 000 евро на седмица от работата си за Новак Джокович. Като тенисист хърватинът заработи само от награден фонд 19 878 007 долара, което го нарежда на 31-то място във вечната ранглиста по този показател при мъжете. 

Изданието изчисли, че при средно 40 000 евро на месец като треньор на Ноле, Иванишевич е получавал и сочни премии - като 10% от спечелената премия от Джокович при победа в турнир от Големия шлем (през последната година премиите варират от 2,3 милиона до 3 милиона щатски долара).

Смята се, че Иванишевич е събрал около 300 000 евро само през 2023 г., без бонуси, за между 25 и 32 седмици с Новак.

С годините хърватинът се превърна в опитен и търсен треньор, като преди Джокович той работеше с Марин Чилич, Томаш Бердих и Милош Раонич.

А сега? Ноле ще се завърне на терена в Монте Карло от 8 април и всички гадаят дали някое голямо име ще се озове в неговия екип. В момента той тренира с Ненад Зимонич, а негов агент е Карлос Гомес Ерера