0

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на твърда настилка в Лес Франкесес дел Байес (Испания) с награден фонд 100 хиляди долара.

Петата поставена в схемата Томова надделя с 6:4, 2:6, 6:4 след 2:08 часа игра над Джил Тайхман (Швейцария), който през лятото на миналата година достигна до 21-ото място в света.

В решаващия трети сет швейцарката поведе с два пробива и 3:0, но Томова взе четири поредни гейма и обърна до 4:3. В седмия и в деветия гейм софиянката отрази по два брейкбола, след което реализира пробив, за да триумфира с 6:4.


 
С успеха Томова заработи 2573 долара и 25 точки за световната ранглиста, в която заема 99-ата позиция, а следващата й съперничка ще бъде 19-годишната квалификантка Ная Берекоешеа (Франция), 535-а в класацията на УТА.

До четвъртфинал достигна и друга българска тенисистка – 16-годишната Росица Денчева. Тя продължи напред на сингъл на турнира на твърда настилка за жени от веригата на Световната федерация ITF в Монастир (Тунис) с награден фонд 15 хиляди долара.

16-годишната плевенчанка победи втората поставена в схемата Анастасия Сухотина (Русия) с 6:2, 6:3 за 85 минути, след като направи четири пробива в двубоя.

Младата българка записа пета победа в последните си шест мача в състезанията на ITF, за втора поредна седмица достига до тази фаза, след като през миналата в Ираклион (Гърция) игра на дебютен полуфинал във веригата при жените.

Източник: БТА