0

Н ов случай „Новак Джокович“ се появи в Австралия. Оказа се, че и чешката тенисистка Рената Ворачова е с отнета виза от граничните власти на страната и ще бъде депортирана. 
Тя участва на подгряващ турнир в Мелбърн, след като е влязла без проблеми преди дни, но сега визата ѝ е анулирана заради същия казус като Джокович. 38-годишната специалистка на двойки Ворачова е получила първоначално виза, след като е показала, че не е била ваксинирана въз основа на това, че е била заразена с COVID-19 през последните 6 месеца - същата причина, използвана от Ноле. Първоначално тя е била задържана от служители на австралийските гранични сили и отведена в хотела на Джокович.

“Предадохме чрез нашето посолство в Канбера протестна нота и молим за обяснение на ситуацията. Ворачова обаче реши да не участва в повече турнири поради ограничени възможности за тренировки и да напусне Австралия", обясниха от чешкото външно министерство.

В същото време медиите в Австралия разпространиха писмо, което хвърля нова светлина върху казуса. Оказа се, че от Tennis Australia са информирали преди време играчите, че преболедувалите COVID-19 ще могат да пристигнат на континента, без това да е било съгласувано с властите в окръг Виктория, където се провежда Откритото първенство на Австралия. 
Изтекло писмо разкри, че на неваксинираните тенисисти е било казано, че могат да присъстват на Australian Open, при условие, че са боледували от COVID-19 през последните шест месеца. 
Каква ще е развръзката по случая предстои да се разбере в понеделник.