0

Пламен Вълков, наш пратеник в Мюнхен

За втори път тази година след световното в Юджийн през юли голямата ни звезда в атлетиката Ивет Лалова-Колио присъства на голямо първенство като гост. Най-бързата бяла жена и еврошампионка на 100 м от Хелзинки 2012 пристигна в Мюнхен на 14-ти август. По време на престоя си тя имаше доста интензивни срещи с много атлети и официални лица, защото е кандидат за четвърти пореден мандат в комисията на атлетите към Европейската федерация. Ивет изгледа на живо финалите на 100 м при мъжете и жените, а също така и успешните квалификации на Тихомир Иванов (скок на височина) и на Алекс Начева (троен скок). Преди да отпътува тази вечер за Италия винаги позитивно настроената Ивет даде интервю за пратеника на „Мач Телеграф“.

- Ивет, как се чувстваш след поредното класиране на български атлет в европейски финал?

- Чувствам се прекрасно тук, в Мюнхен. Емоцията на трибуната е може би по-голяма отколкото, когато се състезаваш. Много се радвам и за Алекс, и за Тихомир. Стискам им палци за финалите. Винаги подкрепям целия български отбор и се радвам, че и днес бях на трибуните и видях на живо квалификацията. За съжаление си заминавам за Италия и няма да мога да видя участието на атлетите ни на финалите, но с цялото си сърце ще ги подкрепям. Стискам палци и на Мирела Демирева. Сигурна съм, че те и тримата ще реализират своите цели.

- Успя да видиш на живо финалите на 100 м при мъжете и жените. Какъв е твоя коментар за тях?

- Очаквах да има изненада от страна на германката Люкенкампер, защото тя винаги избухва на големи състезания. Всички бяха убедени, че Камбунджи ще спечели златото, заради контузията на Дина-Ашър Смит. До 50-ия метър всичко вървеше по този план. Явно обаче под въздействието на публиката германката се вдигна и, след като вървеше пета на половината дистанция, направи уникален финал и измъкна златото на швейцарката. При мъжете Ламон Джейкъбс доказа, че е наистина голямото име в европейския спринт. Преди месец на световното се отказа заради контузия, но сега отново блесна.  

- След като преди по-малко от месец за първи път бе избрана убедително за член на Комисията на атлетите в Световната федерация, сега си кандидат тук и за четвърти мандат в Комисията атлетите в Европейската атлетика. Какви са настроенията около този избор и кога ще станат ясни резултатите?

- След влизането ми в Комисията на Световната атлетика моята следваща цел е да вляза за пореден път и в Комисията на атлетите в Европейската. Надявам се атлетите в този момент да гласуват за мен. Направихме много неща досега. Това ще бъде четвърта за мен комисия в Европейската атлетика. За това се надявам да намеря своето място в нея и да помагам и да работя в бъдеще за Европейската атлетика. Гласуването е до събота, а резултатите трябва да бъдат обявени в неделя.

- Как минава денят на Ивет Лалова в Мюнхен извън пистата?

- Пак минава на пистата (смее се). От една страна е малко по-приятно, защото нямаш толкова голяма напрежение. Успяваш да се насладиш повече на атмосферата. Виждаш се с много приятели, които познаваш повече от 20 години. От друга страна липсва чувството да бъда на пистата. И поради тази причина си оставям една вратичка и защо не да стъпя на пистата отново.

- Кога ще те видим в България?

- Още в началото на септември. Прибирам се, за да организирам традиционното състезание на моя клуб по лека атлетика.