0

С ветовният шампион от Кортина Д'Ампецо 2021 Винсент Крихмайер (Австрия) спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в норвежкия зимен център Квитфиел.

Крихмайер, който е и първенец на планетата в спускането от преди три години, измина трасето за 1:09,23 минута. Така той записа втори успех за сезона и 18-и в кариерата си.

Втори на 17 стотни от секундата остана Джефри Рийд (Канада), а третото място разделиха водачът в класирането за Световната купа Марко Одермат (Швейцария) и Доминик Парис (Италия), които са на 19 стотни зад победителя.

Одермат води за Големия кристален глобус с 1602 точки, следван от Сиприен Саразен с 684 точки. Трети е Мануел Фелер (Австрия) с 669 точки, а само на 2 точки зад него е днешният победител Крихмайер.

За малката световна купа Одермат също е лидер с 450 точки, с 81 пред Крихмайер.

Австрийката Щефани Фение спечели супергигантския слалом при жените в швейцарския зимен център Кранс Монтана.

30-годишната Фение беше най-бърза по трасето с 1:16,52 минута и записа втори успех за сезона, трети в кариерата си и първи в тази дисциплина.

Втора само на 4 стотни от секундата завърши олимпийската вицешампионка в гигантския слалом от Пекин 2022 Федерика Бриньоне (Италия), а трета е сънародничката й Марта Басино с пасив от 15 стотни, която вчера спечели спускането в Кранс Монтана.

Водачката в генералното класиране Лара Гут-Бехрами (Швейцария) се нареди шеста, на 46 стотни зад Фение.

В подреждането за Големия кристален глобус Гут-Бехрами вече има 1414 точки, а след нея е звездата на алпийските ски Микаела Шифрин с 1209, която се възстановява от травма. Американката контузи коляното си миналия месец в Кортина д'Ампецо и оттогава не се е състезавала. Все още не е ясно кога тя ще се завърне на пистата. Трета в подреждането е Фредерика Бриньоне със 1128 точки.

В класирането за малката световна купа в супергигантсткия слалом води Гут-Бехрами с 360 точки, с пет повече от австрийката Корнелия Хютер. Следва Бриньоне с 326 точки.

Източник БТА