0

12-ият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов ще бъде изписан от болница през следващата седмица. Това разкри шахматистът Сергей Карякин, който е част от близкото обкръжение на 71-годишната легенда.

Той цитира съобщение от роднина на Карпов, изпратено до него. Карпов попадна в болница на 31 октомври. Първоначално се съобщаваше, че той е паднал в нетрезво състояние. Впоследствие тази версия не беше доразвита, а се заговори за пневмония.

„Най-сетне Анатолий Евгениевич ми позвъни. Гласът му звучеше бодро. Помни и най-малките детайли, дори названията и годините на излизане на филателни марки. Надява се скоро да бъде изписан. Най-вероятно още следващата седмица. Казах му как всички се интересуват от него. Предава лични поздрави“, пише в съобщението до Карякин на роднината на Карпов.

„Пневмонията е сложна работа. Той е в болницата най-вече заради нея, а не заради падането. Хубавото е, че го лекуват навреме и професионално. По моя информацията състоянието му се подобрява“, казва на свой ред президентът на ФИДЕ Аркадий Дворкович.