0

К арлос Алкарас спечели турнира по тенис на твърда настилка в Пекин (Китай) от сериите АТП 500 с награден фонд от 3,72 милиона долара.

Поставеният под №2 испанец, носител на титлите от „Ролан Гарос” и „Уимбълдън”, детронира на финала миналогодишния шампион и водач в световната ранглиста Яник Синер (Италия), който притежава купите от Ю Ес Оупън и Аустрелиън Оупън, с 6:7(6), 6:4, 7:6(3) след почти 3 часа и половина игра, за да заслужи 16-и трофей в кариерата си и 4-ти за сезона.

Алкарас започна силно и водеше с 5:2 гейма, но допусна да бъде застигнат, а в тайбрека пропиля два сетбола и от 6:4 точки и позволи на съперника да осъществи обрат. Във втората част той успя да реализира единствен брейк в деветия гейм, за да изравни резултата, а в третия сет отново направи ранен пробив, но Синер изравни за 4:4 и пак се стигна до тайбрек. В него италианецът поведе с 3:0 точки с два мини-пробива аванс, ала в този момент Алкарас показа безупречна игра и със седем поредни разигравания извоюва триумфа.    

Така испанецът постигна трета победа в три мача срещу Синер през този сезон и вече води с 6:4 в прякото им съперничество.

С успеха Алкарас ще изпревари Александър Зверев (Германия) и ще се изкачи на второто място в световната ранглиста.

Освен това той вече е първият, спечелил турнири от категорията АТП 500 на всички 3 настилки след създаването на серията през 2009-а.