0

У краинката Ангелина Калинина обяви, че ще използва парите от наградния фонд на "Уимбълдън", за да възстанови дома на родителите си, който беше разрушен по време на руската инвазия.

Калинина каза, че родителите й сега са отседнали в апартамента й, докато ремонтните дейности се извършват в дома им в Ирпин, който беше бомбандиран от руските войски в края на март. Градът близо до столицата Киев беше нападнат в началото на инвазията, пише БТА.

"Къщата им е почти разрушена, има огромни дупки. Вече няма апартаменти. Така че сега този дом се възстановява, но те не могат да живеят там. В момента са в апартамента ми, където живея със съпруга си. Сега са на сигурно място, имат всичко. Благодарна съм, че имат възможности за живот, докато аз играя тенис", каза Калинина, която е поставена под номер 29 в схемата на турнира от Големия шлем на трева в Лондон.

"Уимбълдън" забрани на тенисисти от Русия и Беларус да играят на тазгодишния турнир след инвазията.

След като победи Анна Бондар с 4:6, 6:2, 6:4 в първия кръг Калинина ще се изправи срещу сънародничката си Леся Цуренко, която каза, че победата или загубата на тенис мачове не са приоритет за нея, докато родният й град Киев е под нова атака.

За Калинина обаче всяка победа е начин да помогнем на семействата в Украйна да оцелеят във войната.

"Трудно е да се съсредоточа, но за мен има значение дали печеля или губя. Помагам на баба ми и дядо ми, които сега са на окупирана територия. Колкото повече печеля, помагам на други семейства и други хора. Привилегия е да играеш тук, привилегия е да играеш на всеки турнир. Ако продължа по-напред, печеля повече пари... За мен това има значение. Не съм суперзвезда, така че помагам с каквото мога. И това е много за тях, а за мен това е огромна мотивация да играя", каза 25-годишната украинка