0

Н орвежката звезда в алпийските ски Александър Омод Килде за втори път превзе митичната писта "Щрайф" в австрийския зимен център Кицбюел.

Килде, който реши да се състезава въпреки счупената костица на ръката си, премина най-опасното трасе в света за 1:56,90 минути.

А това се случи 24 часа след един инфарктен момент, дошъл във вчерашното спускане на "Щрайф". Тогава Килде загуби контрол и полетя към предпазните мрежи, но като по чудо успя да да овладее положението и да се спаси от жестоко падане.

Самият той преди състезанието днес разкри, че цяла нощ този миг е бил пред очите му, но въпреки това Килде се спусна отново и този път триумфира. 

Той завърши с 67 стотни пред французина Йоан Кларе, който остана втори. Трети днес се нареди Травис Ганонг от САЩ.

Състезанието на митичната писта бе последно за легендарния Беат Фойц. След 14 сезона в Световната купа, 16 победи и цял комплект олимпийски медали, 35-годишният швейцарец реши да слезе от голямата сцена.

В неделя в Кицбюел ще се проведе и слалом от Световната купа.

При жените двукратната световна шампионка Илка Щухец (Словения) спечели второто спускане от Световната купа в италианския зимен център Кортина д'Ампецо. Същата писта ще бъде домакин на стартовете на Зимните олимпийски игри през 2026 година.

Словенката, която взе златото в дисциплината на шампионата на планетата в Санкт Мориц 2017 и Оре 2019, вчера беше втора след София Годжа, но днес спечели с 1:04,73 минута. За Щухец това е първа победа за сезона и десета в кариерата й. За последно тя стана първа в супергигантския слалом във Вал Гардена (Италия) на 19 декември 2018 година.

Втора изненадващо се нареди Кайса Викхоф Лий, която стартира с късния 30-и номер, но направи страхотно спускане и остана на 26 стотни от секундата зад победителката.

Италианката Елена Куртони е трета с пасив от 34 точки.