0

Н идерландецът Воут Поулс от отбора на Бахрейн Викториънс спечели 20-ия етап от колоездачната Обиколка на Испания. На финалния спринт той би белгиеца Ремко Евенепул от Куик Степ, който гонеше четвърта етапна победа след като загуби шансове да дублира миналогодишния си успех в главното класиране.

Но всички погледи бяха вперени в суперотбора Йъмбо-Висма от Нидерландия, който утре в Мадрид ще изстреля трети свой колоездач на най-високото място на подиума в третата най-голяма колоездачна обиколка в света: Сеп Къс ще триумфира във Вуелтата, след като неговите подгласнихи Вингегор и Роглич по-рано извоюваха крайните победи съответно в Тур дьо Франс и Джиро д'Италия.

Днешният етап, най-дългият в тази Вуелта, беше с дължина 207.8 километра от Манисарес ел Реал до Гуадарама.

Той премина през хълмист релеф, но с равнинен финал, стимул за спринтьорите да излязат на преден план.

Поулс и Евенепул бяха част от група, която рано-рано се откъсна от основната колона.

Въпреки че нито едно от изкачванията не беше над категория 3, колоездачите се изправиха пред 10 баира преди последните осем километра в днешното трасе. 

В последното изкачване за деня Поулс започна опити да се откъсне от останалите. на пръв поглед изглеждаше, че Евенепул и другите от първата група са се примирили. 

Но когато преследвачите решиха да го подгонят сериозно преди последните километри пред входа на Гуадарама, Поулс все пак бе запазил достатъчно сили в „резервоара“ за последна атака точно преди последния завой. 

Снажният жилав нидерландец дръпна пред Евенепул преди финала, Палио Санчес (Испания) от отбора на Бургос остана на 3-о място, също с времето на победителя.

Суперотборът на тримата челници в главното класиране Йъмбо-Висма спокойно държеше под око някой бунтар да не наруши подреждането на Къс, Вингегор и Роглич на първите три места в генералното класиране. 

На върха остава Сеп Къс (САЩ) с общо време 74 часа, 23 минути и 42 секунди. На 2-ата позиция е Йонас Вингегор (Дания), който изостава със 17 секунди. Трети е Примож Роглич (Словения) на минута и 8 секунди зад водача.