0

Н ай-добрият български тенисист за всички времена Григор Димитров не успя да се класира за четвърти път на полуфинал за Големия шлем, след като приключи 14-ото си участие на Ю Ес Оупън с отказване в четвъртия сет на 1/4-финала си срещу представителя на домакините Франсис Тиафо.

Драмата на 33-годишния №9 в света - най-възрастният играч в тази фаза на турнира, на най-големия корт на планетата – стадион „Артър Аш” в парка „Флашинг Медоус” в Ню Йорк, дойде заради зверски болки в адуктора на левия крак. Същата контузия сломи Гришо в 1/8-финала с Даниил Медведев на „Уимбълдън” на 7 юли. Като мрачно дежавю и сега, както тогава, нашето момче взе медицински таймаут, после опита да продължи, но въпреки всичките си усилия не успя. При напускането си на корта на крака му стана неговият идол – легендата Роджър Федерер, когото Гришо точно преди 5 години победи за първи път именно на Ю Ес Оупън на 1/4-финал.

Така след 3:6, 7:6 (5), 3:6, 1:4 напред продължи 7 години по-младият му съперник, срещу когото до днес имаше 3 успеха и 1 загуба.

„Не е това начинът, по който исках да се класирам за втория си полуфинал тук”, каза тъмнокожият симпатяга от Мериленд, който е №20 в ранглистата и е известен с прякора Големия враг. В битка за финала той ще срещне сънародника си Тайлър Фриц, отстранил през нощта германеца Александър Зверев след 7:6, 3:6, 6:4, 7:6(3).