0

М еждународната боксова асоциация е изпълнила всички критерии за реформа и би било "престъпно", ако Международният олимпийски комитет (МОК) изхвърли бокса от програмата на Олимпийските игри, каза руският  президент на IBA Умар Кремльов в интервю за Ройтерс.

Кремльов каза, че всеки ход за премахване на бокса от Игрите ще бъде "най-престъпното решение в историята на олимпийското движение", което ще срещне ответна реакция.

"Няма да позволим на никого да изключи спорта от Олимпийските игри. Тези, които искат боксът да бъде изваден, ще бъдат считани за престъпници. 

Милиони боксьори са готови да дойдат в Лозана (Швейцария) и да поискат обяснения от МОК, защото ние сме едно силно семейство, обединено семейство. Ако вземат такова решение, мисля, че МОК ще трябва да бъде реформиран", добави руснакът.

МОК наказа IBA през 2019 година заради проблеми с финансирането и управлението и не й позволи да организира турнира по бокс на Олимпийските игри в Токио 2020.

Обтегнатите отношения между двете спортни организации се влошиха допълнително след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. 

Ръководството на аматьорския бокс се противопостави на насоките на МОК и отмени забраната руските и беларуските боксьори да се състезават под техните знамена миналия октомври. Това доведе до бойкот от страна на доста държави.

Кремльов, чиято организация има финансовата подкрепа на руския газов държавен монополист „Газпром“, увери, че IBA под негово ръководство е загърбила корупцията и фалита, за да се покаже като ефективна организация.

"Нямаме дългове, имаме добра финансова система. В борда на директорите имаме активни и бивши боксьори. Мисля, че сме една от десетте най-ефективни и успешни международни асоциации в света", похвали се Кремльов.

МОК планира да остави IBA извън квалификационния процес и за Олимпийските игри в Париж догодина, а боксът не е включен в първоначалната програма за Игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

Източник: БТА